KulturaPredstave/Dramski ansamblVijesti

”Điđa iz Džordžije” oduševila publiku u Prozoru

Điđa iz Džordžije sinoć je oduševila i do suza nasmijala publiku. Za monodramu spisateljice Vernese Manov, koja je izvedena u Prozoru tražila se stolica više.

Monodrama“Điđa iz Džordžije“ je autorsko, glazbeno-scensko djelo književnice Vernese Manov, zaljubljenice u sevdah, kroz jezik i glazbu kojim se i bavi gotovo dva desetljeća, pišući stručne tekstovi, učeći svoje učenike o ljepotama bh kulturne baštine i pjevajući sevdalinke od malih nogu.

Sve ovo zajedno urodilo je plodom kroz jedan cjelovit program, monodramu koja je upravo spoj svega  napisanog i jedinstven je poetsko-scensko- glazbeni program u kojem autorica priča, izvodi teatarski i pjeva priču i pjesmu o razvoju sevdalinke, sevdaha, povijesti, tradicije, običaja utkanih u novo, svakodnevno ruho našeg života kako bi se priča o sevdahu i kulturnoj baštini BIH prenosila na zanimljiv i inovativan način na mlade generacije, kroz škole i centre za kulturu.

Monodrama je tematski orijentirana na priču o bh ženi koja odlazeći živjeti na drugi kraj svijeta ne prestaje njegovati sevdah kao najveće blago kulturne baštine i priča priču o svemu što je na duši svake osobe koja je ponikla u našoj zemlji. Na zanimljiv, na trenutke i humorističan način otkriva tajne , puteve sevdaha,  dobrote, žala, ašikovanja srca i duše.

Điđa kroz sevdah priča i pjeva priču o životu i kroz priču o životu, i na ozbiljan , i na humorističan način, gdje to treba utkati na sceni, ustvari, gradi viziju o svemu što jedna duša bosanskohercegovačka živi i kroz prošlost i kroz sadašnjost, ali i budućnost.

Sudbina bh. žena sa početka 90-tih, kada su bile u najjačoj životnoj snazi počinje bivati crpljenja ratom, preživljavanjima i nakon dvadesetogodišnjeg “ne/ snalaženja” u novim okolnostima, ostaje žal za sevdahom, i tamo  u drugim zemljama i ovdje, u našoj zemlji.