Kulturne manifestacije i događajiOdrasliPredstave/Dramski ansambl

Dramski ansambl KSC Prozor-Rama raspleo Klupko u Hercegovcu

Posted

Nakon što se rasplelo Klupko u Rami na premijernoj izvedbi, tjedan dana kasnije, u petak, 22. veljače 2019. rasplelo se i u Hercegovcu u Republici Hrvatskoj na “Danima hrvatskog pučkog teatra” u organizaciji Hrvatske čitaonice Hercegovac i Hrvatske matice iseljenika.

Članovi Dramskog ansambla KSC Prozor-Rama nakon temeljitih i dugotrajnih priprema svojom premijerom su razveselili domaću publiku u Rami. Odmah tjedan dana iza, 22. veljače 2019. ovaj komični kazališni komad Pere Budaka u režiji Ante Bilića veoma uspješno izveli su u Hercegovcu, Bjelovarsko-bilogorska županija u Republici Hrvatskoj.

Povod gostovanju je 25. obljetnica Dana hrvatskog pučkog teatra. Bosnu i Hercegovnu su predstavljali glumci amateri iz Rame. Pored domaćina na ovoj tradicionalnoj kazališnoj smotri sudjelovala su amaterska kazališta Hrvata iz Vojvodine,  Gradišća (Mađarska) i Hvara.

Manifestacija se odvijala pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Bjelovarsko-bilogorske županije i općine Hercegovac te drugih sponzora.

Ovi kazališni susreti odvijaju se tri dana. Prva večer je bila svečanost  otvaranja te izvedbe tri dramska komada. U subotu je bila edukativna radionica za sudionike gdje se prije svega razgovaralo o dobrim stranama izvedbe, ali i propustima kako bi se popravili u idućoj izvedbi. Također su glumicima amaterima prezentirane dvije zanimljive vježbe koje će im olakšati i pomoći u pripremama novih kazališnih predstava. U subotu večer su također izvedene tri predstave.

Ovi kazališni susreti su rad na očuvanju hrvatskog jezika, ali i druženja i zbližavanja amaterskih kazališta u Hrvata.